Абай облысы Денсаулық сақтау басқармасының ядролық медицина және онкология орталығы

Сотрудники Центра ядерной медицины и онкологии г. Семей продолжают получать практические навыки в лучших зарубежных клиниках мира в рамках программы акимата Восточно-Казахстанской области. На сегодня специалисты проходят медицинскую стажировку в израильском городе Хайфа, а также в столице Польши – Варшаве.

На днях из Израиля вернулся врач анестезиолог-реаниматолог Бауржан Никомбаев. Он прошёл 4-недельную стажировку в медицинском центре Рамбам.

Бауржан Никомбаев работает  врачом 10 лет. 6 из них – в ЦЯМиО Семея.
Блиц-интервью с молодым врачом подробно и интересно опишет все подробности стажировки.

– Бауржан Бейсенгалиевич, как вас встретили ваши коллеги в Израиле? Были ли языковые барьеры?

– Встретили радушно. Я был готов к тому, что обучение будет проходить на английском языке, активно учил его. Но, в работе больше пользовался русской речью. Поскольку многие мои коллеги анестезиологи, работающие в клинике Рамбам – выходцы из дружественных стран бывшего СССР. Среди них уроженцы России, Украины, и даже Казахстана. Поэтому проблем с общением не было.

– В каком отделении вы проходили стажировку?

– Я обучался анестезиологии при  торакальных операциях. Мне довелось не только видеть, как мои коллеги работают в момент операций, но и самому принять непосредственное участие в процессе. Так, например, я участвовал при проведении наркоза при операциях на легких,  трахеи,  пищеводе.

– Надеемся, вам удалось привезти из-за границы заветный багаж знаний?

– Разумеется, за этим мы и едем на обучение. Это своего рода импорт знаний и опыта, который мы в последующем применяем на практике в своём Центре. Есть кое-какие наработки. Надеюсь, всё задуманное сбудется. Но, пока не внедрю, рассказывать не буду!

– Конечно! А что вам больше всего запомнилось, удивило?

– Для меня стало октрытием, что в Израиле врачи анестезиологи работают почти во всех медицинских учреждениях страны, поскольку все хоть немного болезненные процедуры проводят там под наркозом. К примеру, израильские женщины рожают только с эпидуральной анестезией, в то время как у нас приветствуются естественные роды. ФГДС, колоноскопии проводят под наркозом. У нас зачастую под местным наркозом. Одним словом, израильтяне всячески избегают боли. Ещё одна существенная разница – узкая специализация анестезиологов в Израиле. Такие врачи занимаются там только анестезией, завершающим этапом работы с пациентом является пробуждение больного после операции.   Реаниматологи – это отдельная специализация. У нас же, как и в большинстве стран постсоветского пространства, анестезиолог-реаниматолог – это один врач.

– Впечатлило ли вас оснащение израильской клиники и методы работы ваших коллег?

– Принципы работы у нас не особо различаются. Так сказать, наркоз – он и в Израиле наркоз! Оснащение там, конечно, современное. Мои израильские коллеги проводят все манипуляции под видеонаблюдением, либо под УЗИ-контролем. Некоторые из тех аппаратов, с которыми работают в медицинском центре Рамбам, я видел и в Казахстане. В целом, могу с уверенностью сказать, что наша казахстанская медицина в плане анестезиологии не отстаёт от современных клиник, мы идём в ногу со временем.

– Ну, и напоследок, хочется спросить, полезны ли на ваш взгляд такие поездки для врачей?

– Я считаю, что если врач остановился на определённом успехе, не желает учиться, совершенствоваться – то это конец. Если же такое будет повсеместно – то это уже конец медицины. Поэтому учиться нужно. Прохождение стажировки, особенно в зарубежных клиниках, даёт возможность усовершенствовать знания и навыки, наладить контакты с коллегами из других стран, видеть, как работают врачи в мире. Я благодарен Акимату Восточно-Казахстанской области, Министерству здравоохранения за предоставленную возможность. Надеюсь, что мои знания, как и знания моих коллег, помогут не только пациентам нашего Онкоцентра, но и внесут вклад в здравоохранение Казахстана.

Пресс-служба Центра ядерной медицины и онкологии г. Семей

[:kz]Семей ядролық медицина және онкология орталығының қызметкерлері Шығыс Қазақстан облысының әкімдігі бағдарламасы аясында әлемдегі ең жақсы шетелдік клиникаларда тәжірибелік дағдыларын алуды жалғастыруда. Бүгінде мамандар Израильдің Хайфа қаласында, сондай-ақ Польша астанасы – Варшавада медициналық оқудан өтеді.

Таяуда дәрігер анестезиолог-реаниматолог Бауыржан Никомбаев Израильден оралды. Ол Рамбам медициналық орталығында 4 апталық тәжірибеден өтті.

Бауржан Никомбаевтың дәрігер болып істегеніне 10 жыл. Оның 6 жылы осы Семей қаласының ЯММО.
Жас дәрігермен жүргізілген блиц-интервью тағлымдаманың барлық жайттарын егжей-тегжейлі және қызықты сипаттайды.

— Бауржан Бейсенғалиұлы, Израильдық әріптестеріңіз сізді қалай қарсы алды? Тілдік кедергілер болды ма?

— Жылы қарсы алды. Мен тренингтің ағылшын тілінде өтетініне дайын болдым, мен оны белсенді түрде үйрендім. Бірақ, мен жұмыста орысша сөйлеуді көбірек қолдандым. Менің Рамбам клиникасында жұмыс істейтін анестезиолог – әріптестерімнің көбі бұрынғы ССРО достас елдерінен келген. Олардың ішінде Ресей, Украина, тіпті Қазақстан тумалары бар. Сондықтан қарым-қатынаста проблемалар болған жоқ.

— Сіз қай бөлімде тағлымдама өттіңіз?

— Мен торакалды операциялардағы анестезиологияны оқып-үйрендім. Мен өзімнің әріптестерімнің операция кезінде қалай жұмыс істейтінін көріп қана қоймай, сонымен қатар процеске тікелей қатыса алдым. Мәселен, мен өкпеге, трахея мен өңешке операция жасау кезінде наркоз беруге қатыстым.

Сіз шетелден бағалы білім алып келдіңіз деп үміттенеміз?

— Әрине, біз білу, үйрену үшін барамыз. Бұл білім мен тәжірибенің бір түрі, оны кейіннен біз Орталықтың тәжірибесіне енгіземіз. Біршама ойға алған істер бар. Ойланғанның бәрі орындалады деп сенемін. Бірақ, мен оны тәжірибеге енгізбейінше айтпай тұра тұрайын!

— Әрине! Сізді не таңқалдырды, есіңізде не қалды?

— Мен үшін Израильдегі дәрігерлер барлығы дерлік сол елдегі медициналық мекемелердің барлығында жұмыс істейтіні жаңалық болды, өйткені барлығы тіпті аздап ауырсынулары бар процедуралар да наркозбен орындалады екен. Мысалы, израильдік әйелдер тек эпидуральды анестезиямен туады, ал бізде табиғи туылу. ФГДС, колоноскопия анестезиямен жасалады. Бізде кейде жергілікті анестезия жасалады. Бір сөзбен айтқанда, израильдіктер қалайда ауырсынуды болғызбайтын сияқты. Тағы бір маңызды айырмашылық – Израильдегі анестезиологтардың арнайы мамандануы. Ондағы дәрігерлер тек анестезиямен айналысады, пациентпен жұмыс жасаудың соңғы кезеңі – операциядан кейін науқастың оянуы болып табылады. Реаниматологтар – бұл бөлек мамандану. Біздің елде, кеңестік кезеңнен кейінгі көптеген елдердегідей, анестезиолог-реаниматолог – бұл бір дәрігер.

Сізге израилдік клиниканың жабдықталуы және әріптестеріңіздің жұмыс әдістері әсер етті ме?

— Біздің жұмыс жасау қағидалары аса өзгеше емес. Демек, наркоз – ол Израильде де наркоз! Ол жақтағы нысандардың жабдықталуы, әрине, заманауи. Менің израилдік әріптестерім барлық манипуляцияларды бейнебақылау немесе ультрадыбыстық бақылауда жүргізеді. Рамбам медициналық орталығында жұмыс істейтін кейбір құрылғыларды мен Қазақстанда да көрдім. Жалпы, мен анестезиология тұрғысынан біздің қазақстандық медицина заманауи клиникалардан артта қалмай, қатарласа қадам басып келеді деп сенімді түрде айта аламын.

Сонымен, мен сізден сұрағым келеді, мұндай сапарлар дәрігерлерге сіздің ойыңызша пайдалы ма?

— Менің ойымша, егер дәрігер белгілі бір жетістікке жетіп, оқымай, тәжірибесін жетілдіруді қаламаса, бұл құрдымға кету деген сөз. Егер бұл барлық жерде орын алса, онда бұл медицинаның құрдымға кетуі. Сондықтан оқу, үйрену керек. Тәжірибе алмасу, әсіресе шетелдік клиникаларда тағлымдама өту, білім мен дағдыларды жетілдіруге, басқа елдердегі әріптестерімен байланыс орнатуға және әлемде дәрігерлердің қалай жұмыс істейтінін көруге мүмкіндік береді. Осындай мүмкіндік туғызып отырған Шығыс Қазақстан облысының әкімдігіне, Денсаулық сақтау министрлігіне алғыс білдіремін.  Менің әріптестерімдікі сияқты менің білімім де біздің Онкологиялық орталықтың  пациенттеріне ғана септігін тигізіп қоймай, Қазақстанның денсаулық сақтау саласына да өз үлесін қосады деп сенемін.

Семей қаласының ядролық медицина және онкология орталығының баспасөз қызметі

[:en]Сотрудники Центра ядерной медицины и онкологии г. Семей продолжают получать практические навыки в лучших зарубежных клиниках мира в рамках программы акимата Восточно-Казахстанской области. На сегодня специалисты проходят медицинскую стажировку в израильском городе Хайфа, а также в столице Польши – Варшаве.